Kolmisen vuotta sitten ostimme vanhan talon, ja mielenkiintoista on ollut seurata mitä kaikkea tuolta mullan seasta on alkanut aina näin keväisin puskea esiin.. Kahtena edellisenä kesänä olen ihmetellyt autotallin oven vieressä kukkapenkin reunassa lähes parimetriseksi kasvavaa kasvia. Lehdet on mielestäni muistuttaneet hiukan särkyneen sydämen lehtiä, mutta kukinta ei sinne päinkään.. Nyt muutamia viikkoja sitten sain tietää, että tämä kyseinen kasvi on Lipstikka, ja en voi olla laittamatta tänne omaa postausta tästä mielenkiintoisesta mausteesta..
 
Jonkin verran olen nyt tänä keväänä tätä jo ehtinyt testaamaan, mm. keittoihin ja jauhelihakastikkeeseen, mutta vielä jotakin uutta voisi kokeilla. Harmillisen vähän vain löytyy mitään valmiita reseptejä, missä olisi lipstikkaa käytetty mausteena. Lisäksi monessa paikassa varoiteltiin, ettei lipstikkaa saa laittaa paljoa ettei maku mene kitkeräksi, mutta mistään ei kuitenkaan löytynyt mitään määriä - mikä on paljon ja mikä vähän..? Niinpä olen joutunut kokeilemalla kokeilemaan, mikä on sopivasti.. Sen kummempaa ohjeistusta en vielä näillä muutamilla kokeiluilla uskalla antaa, kuin että pari oksaa on tarpeeksi viiden litran kattilalliseen jauhelihakeittoa.. :) Jatkan kokeiluja ja koitan saada jotakin reseptejäkin julkaistuksi.. Jauhelihakastikkeeseen kokeilin tätä tänään, ja siihen saatte lopuksi reseptinkin. 
 
Alla oleva kuva on nyt tänään otettu, joten puska on vasta polvenkorkuinen, mutta viime kesänäkin kasvoi lähes parimetriseksi. Kuvan alle kootut tiedot kasvista löytyi googlen ihmeellisestä maailmasta.. :)
 
 
Lipstikka, liperi, rohtoliperi (Levisticum officinale)
 
Lipstikka on sarjakukkaisiin kuuluva maustekasvi, joka kasvaa 100-250 cm korkeaksi ja kukkii heinä- tai elokuussa keltaisin, karhunputkea muistuttavin kukin. Kotoisin se on Länsi-Aasiasta, mutta sitä on kasvatettu mm. luostaripuutarhoissa Keski-Euroopassa jo keskiajalla. Suomessa sitä on kasvatettu vanhastaan kotipuutarhoissa, ja sitä tapaa edelleen satunnaisesti viljelyjäänteenä vanhan asutuksen piirissä. Kasvi on monivuotinen, eikä leviä hallitsemattomasti. Kasvupaikaksi sopii aurinkoinen tai puolivarjoinen paikka ja hyvä multainen maa. 
 
Lipstikka on voimakkaan tuoksuinen ja makuinen yrtti, jota käytetään  lihaliemikuutioiden tapaan (lehdet ja juuri) mm. keittoihin ja pataruokiin, ja se onkin lihaliemikuutioiden alkuperäinen mauste. Maultaan lipstikka muistuttaakin Maggi-lihaliemikuutioita. Lipstikka sopii yhteen monien muiden yrttien kanssa ja sitä käytetään paljon erilaisissa mausteseoksissa. Lipstikkaa käytetään sekä tuoreena että kuivattuna. Satoa voi kerätä läpi koko kesän, kunhan jättää lehtiä tuottamaan uutta satoa. Kuivaamista varten pääsato leikataan heinäkuussa, jolloin toisen sadon saa syyskuussa.
 
Joskus muinoin lipstikkaa on käytetty lääkinnällisiin tarkoituksiin. Se vaikuttaa myös ruokahalua parantavasti, lohkaisee yskää ja voi lieventää migreenikohtauksia. Varoituksiakin lipstikan käyttöön liittyy.. Esimerkiksi munuaistulehduksesta ja munuaisten - tai sydämen vajaatoiminnasta kärsivät eivät saisi nauttia lipstikkaa. Lisäksi raskaana olevien tulee olla varovaisia lipstikan käytössä, sillä suuri määrä lipstikkaa saattaa aiheuttaa supistuksia.
 
Lähteet:
 
 
Viime kesältä pari kuvaa, joissa näkyy kukinta. Jospa tänä kesänä saisin kuvattua vielä täydessä parin metrin mitassaan.. :)
 
Ja lopuksi vielä jauhelihakastikkeen ohje:
 
Jauhelihakastike
 
400 g jauhelihaa
1 sipuli
1 oksa lipstikkaa
1 tl suolaa
1 mm paprikajauhetta
ripaus mustapippuria
ripaus valkopippuria
2 rkl vehnäjauhoja
4-5 dl vettä
 
Ruskista jauheliha, silputtu sipuli ja silputtu lipstikka. Mausta. Ripottele vehnäjauhot jauhelihan joukkoon ja sekoittele hetki. Lisää vettä vähän kerrallaan, kunnes saat sopivan paksuista kastiketta. Keitä hiljalleen noin 10 minuuttia.