Kahdesta maijallisesta omppuja sain yhteensä noin 3 litraa mehua. Pääasiahan oli tällä kertaa tehdäkin hilloa, mutta tottahan mehut piti talteen ottaa.. :) Ja yllättävän paljon sitä mehuakin sitten tuli. Päästin molemmista satseista mehut kattilaan ja kiehautin sokerin siinä ja pullotin sitten mehut. Sokeria taisin hujauttaa tällä kertaa inan liikaa, kun edellis kerralla laitoin liian vähän. Eli ensi kerralla sopivasti, eikös? ;) Laitan ohjeen kuitenkin yhden maijallisen mukaan, eli saadaksesi sen 3 litraa mehua tee kaksi satsia.. :) (MUTTA: ota huomioon, että tämäkin riippuu omenoista, joistakin voi tulla enemmän mehua ja toisista taas vähemmän. Itselläni ei ole minkään valtakunnan hajua mitä "merkkiä" meidän omenat on, mutta näistä tuli tämän verran, ja ohje sen mukainen..)
 
Muoks 24.8. Tein tänään taas yhden satsin mehua, ja nyt sain maijallisesta 2,5 litraa mehua.. Eli vajaa viikko oli välissä aikaa, nyt omenat jo punertaa hiukan eli ovat kypsempiä. Olin jostakin lukenut, että omenat pitäisi höyryttää hiukan raakana jos haluaa niistä mehua irtoavan.. Taisi olla ihan puppua. Mutta tulipa ainakin testattua sekin väite ja vääräksi todettua.. :)
 
 
Omppumehu (n. 1,5 l)
 
9l omppuja
400-500 g sokeria
 
Poista ompuista siemenkodat ja paloittele mehustimen höyryosaan. (Jos teet hilloa, voit myös kuoria omenat.) Anna omppujen höyrystyä pari tuntia. Älä sekoita omenoita, ettei niistä irtoa "höytyviä" mehuun. Kun mehua ei enää irtoa, laske mehut esim. siivilän läpi kattilaan ja lisää sokeria n. 400-500 g. Kiehauta niin että sokeri sulaa. Pullota mehu hyvin pestyihin, kuumennettuihin (100 astetta n. 15 min) pulloihin. Täytä pullot piripintaan ja sulje heti kuumennetulla kumitulpalla. Jäähdytä mehut hyvin. Säilytä pullot vaakatasossa jääkaapissa tai kellarissa.
 
Sokerin määrä riippuu paljon omenalajista. Itse laitoin sokeria 500 g, ja se oli hiukan liikaa.