Kas joulukuussa pimeys kasvaa hiipien,
on vuoden pimein aika.
Se masentaa, mieltä kavalasti riipien.
Helpotuksen voi tuoda ihana joulunalusaika.
Kerää siis kokoon piparitaikinan aineet,
tällä helpottuu emännän joulupaineet.
Tai tee taikina valmiiksi kattilaan,
tätä yllätystä ei arvaa Mattikaan!
 
Tämän tehtävän sain syksyllä yksissä häissä.. Ja kuinka ollakaan, olihan ne piparit pakko leipoa aivan valmiiksi asti.. :) Samalla tuli tehtyä myös itselle joulupiparit, mikäli nyt riittävät jouluun asti.. Ohjeen olen saanut äidiltäni, joka on sen saanut meidän ala-asteen keittäjältä.
 
 
Piparkakkutaikina
 
4 1/2 dl siirappia
1/2 kg sokeria (6 dl)
2 1/2 rkl kanelia
2 1/2 rkl kardemummaa
1 1/2 rkl neilikkaa
1 1/2 rkl  inkivääriä
 
250 g voita
1 1/2 kananmunaa
1,4 kg vehnäjauhoja (21 dl)
37 g soodaa (1/2 dl)
1/2 rkl suolaa
 
Mittaa kattilaan siirappi, sokeri ja mausteet. Kiehauta. Paloittele voi siirappiseoksen joukkoon ja anna seoksen kunnolla jäähtyä. Lisää loput aineet ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan rauhoittua yön yli jääkaapissa.
 
Tässä pari kuvaa koristelluista pipareista. Suurin osa jäi vielä koristelematta.
 
Rei'itetyt piparit tarkoitus laittaa itselle joulukuuseen, mikäli säästyvät sinne asti..
Rei'ittämättömät "häälahjaksi"!:)
 
Isot possut "häälahjaa", tähdet omalle väelle.