Yhteishyvän Ruoka-liitteessä oli hyvän näköinen mustikka-rahkatorttu, jota tietysti piti synttäreiden varjolla heti testata... Tavallisesti olen tehnyt hyydytetyt kakut siten, että ensin vatkaan kerman ja lopuksi laitan liivatteen. Nyt ajattelin tehdä ihan ohjeen mukaan, ja täytehän jämähti kunnolla ennen kuin sain kerman sekoitettua joukkoon.. Eli ensi kerralla viisaammin.. Tässä ohje nyt kuitenkin niin kuin sen ohjeen mukaan tein. Jos teet ohjeen mukaisessa järjestyksessä, vatkaa kerma valmiiksi ennen kuin lisäät liivatteen rahkan joukkoon, niin se ei ehkä ehdi jämähtää liikaa, eikä vatkaimiakaan tarvitse välillä pestä! ;) Tämän teossa oli muutenkin aika paljon ongelmia. Olin tekemässä pohjaa jo edellisen päivän aamuna. Sitten onnistuin kaatamaan koko pohjan, ja tietenkin tähän oli mennyt viimeiset rasvat ja munat.. No, illalla sitten kaupassakäynnin jälkeen uudestaan, ja sitten onnistui jo ihan kiitettävästi.. Ja hyvää tämä oli vaikka reunat jäi vähän ruman näköisiksi ja täyte tuntui tehdessä kovin kokkareiselta.
 
 
Mustikka-rahkatorttu (12 annosta)
 
Pohja
150 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita (käytin leseitä)
 
Täyte
4 liivatelehteä
1 prk (200 g) vaniljarahkaa
2 rkl sitruunamehua
2 dl vispikermaa
200 g mustikoita
 
Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää muna vatkaten. Sekoita jauhot ja kaurahiutaleet keskenään ja lisää seokseen. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Taputtele taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan (halk. 24 cm) pohjalle ja reunoille. Nosta päälle leivinpaperipala ja painoksi esimerkiksi kuivattuja herneitä. Paista pohjaa 200 asteisessa uunissa keskitasolla 10 minuuttia. Ota herneet ja paperi pois ja jatka paistamista vielä 5-8 minuuttia tai kunnes pohja saa hieman väriä. Anna pohjan jäähtyä.
 
Laita liivatteet runsaaseen kylmään veteen pehmenemään. Sekoita rahka ja sokeri. Vaahdota kerma valmiiksi. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja liuota siihen puristetut liivatteet. Anna hieman jäähtyä. Valuta liivateseos rahkaseokseen koko ajan vatkaten. Lisää täytteeseen mustikat ja kermavaahto varovaisesti käännellen. Valuta täyte taikinapohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään kolme tuntia ennen tarjoilua.

Muut synttäritarjoilut: voileipäkakku, 4-vuotiaan merirosvolaivakakku sekä 1-vuotiaan Hello Kitty-kakku.