Vanhimman poikamme kummisetä metsästää, ja heiltä saatiin ostaa hirvenlihaa (paistia ja jauhelihaa). Pyhäinpäivän aikoihin, kun sattui olemaan useampi vapaapäivä peräjälkeen, maltoin ottaa ja sulattaa toisen paisteista. :) Sitten vain hyvää ohjetta hakemaan, ja sellainen löytyi Pastanjauhantaa-blogista. En ole tottunut käyttämään mitään viinietikoita, ja vähän jännäsin lopputulosta.. Sienistä meillä ei oikein kukaan välitä, joten ne jätin alkuperäisestä ohjeesta pois. Tässä ohje niin kuin itse tein, alkuperäisen voi käydä kurkkaamassa tuolta linkin takaa.. :) Oman patani onnistuin joskus taannoin hajottamaan, joten tämä "pata" on tehty tavalliseen korkeareunaiseen uunivuokaan ja kantena toimi folio! Hyvin onnistui näinkin!

Hirvipata
 
n. 1 kg hirvenpaistia
140 g pekonia
voita
1 porkkana
n. 200 g lanttua
n. 200 g naurista
1 sipuli
n. 1/2 dl punaviinietikkaa
suolaa
kokonaisia maustepippureita
riistamaustetta
balsamico-kastiketta
 
Ruskista pieneksi silputtu pekoni pannulla rapeaksi niin, että rasvaa irtoaa pannun pohjalle kunnon kerros. Ota pekoni talteen ja ruskista isohkoiksi paloiksi paloitellut muut ainekset (liha ja juurekset) vähän kerrallaan kuumalla pannulla pekonin rasvassa. Lisää voita jos pekonin rasva uhkaa loppua. Rasvaa täytyy olla koko ajan sen verran, että paistaminen pysyy rasvassa ruskistamisena eikä muutu aineksista tihkuneessa nesteessä keittämiseksi! Kun kaikki raaka-aineet on ruskistettu huolella, kaada ne pataan ja lisää sen verran vettä, että ylimmät palat jäävät juuri ja juuri näkyviin. Lisää reilusti pippuria, jonkin verran suolaa ja riistamaustetta (n. 1 rkl), pari ruokalusikallista punaviinietikkaa ja noin ruokalusikallinen balsamico-kastiketta. Laita pata 200 asteiseen uuniin noin 1 1/2 tunniksi. Käytä kantta tai foliota, ettei pata haudu kuiviin. Ota pata puolentoista tunnin kuluttua uunista ja maistele. Lisää tarvittaessa punaviinietikkaa ja suolaa, ja laita pata vielä 1/2 tunniksi takaisin uuniin.