Kaalikääryleitä tulee tehtyä ihan liian harvoin, sillä itseni lisäksi meillä ei niistä juuri muut välitä. Mummulassa pääsin pitkästä aikaa tekemään näitä, ja äkkiäkös ne isolla porukalla tuli syötyä - vain muutama jäi pakastettavaksi. Ohje on Yhteishyvän Ruokamaailman numerosta 9/08. Unohdin mustapippurin jauhelihataikinasta, ja mielestäni kääryleet jäivätkin hieman mauttomiksi. Syötäviä kyllä olivat, mutta huomasi että jotain puuttuu, ja se oli se mustapippuri. Näitä täytyy tehdä pian kotonakin pakkaseen asti! :)

1 iso keräkaali tai 2 pientä
vettä
2 tl suolaa/ 1 l vettä
 
Täyte
400 g jauhelihaa
1/2 dl puuroriisiä tai ohrasuurimoita
1 sipuli
nokare margariinia
1 kananmuna
1 dl kermamaitoa
n. 1 tl suolaa
mustapippuria
2 tl meiramia
 
Pinnalle
siirappia
margariinia

Koverra kaalin kovaa kantaa pois veitsellä. Keitä kaalia isossa kattilassa suolalla maustetussa vedessä noin 15 minuuttia. Irrota lehtiä sitä mukaa kun ne alkavat kypsyä.

Valuta lehdet ja ohenna niiden lehtiruotia. Voit silputa pieniä sisälehtiä täytteeseen. Keitä riisiä kaalin keitinliemessä 15 minuuttia ja valuta.

Valmista täyte. Sekoita keskenään jauheliha, riisi, kananmuna, silputtu sipuli ja muut aineet.

Levitä kaalinlehdet työlaudalle ja laita jokaiselle pari ruokalusikallista täytettä. Kääri lehdet paketiksi.

Lado kääryleet voideltuun uunivuokaan vieriviereen saumakohta alaspäin. Laita pinnalle margariininokareita ja valuta siirappia. Kypsennä kääryleitä 200 asteisessa uunissa noin tunti. Käännä kerran välillä ja valele vuokaan kertyneellä liemellä.

Tarjoa vaikkapa perunoiden ja puolukkahillon kera!