tiistai, 19. helmikuu 2013
Tässäpä ohjetta sokerikakkupohjiin... Kakkupohjat teen periaatteella kaikkea yhtä paljon..
Eli kolme lasia vain riviin ja yhteen rikotaan kananmunat.. Sitten kahteen muuhun lasiin yhtä paljon sokeria ja jauhoja.. (Jauhoista 1/3 perunajauhoja, loput vehnäjauhoa..) Leivinjauhetta halutessasi 4-6 munan taikinaan 1/2 tl, 7-10 munan taikinaan 1 tl, mutta leivinjauhe ei ole välttämätön! Tummaan kakkupohjaan vielä lisäksi 1-2 rkl kaakaojauhetta..
Laita irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin leivinpaperi. Voitele ja jauhota reunat. Käytän usein mannasuurimoita, mutta korppujauhot käy myös!
Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää pienissä erissä siivilän läpi vaahtoon, sekoita varovasti! Itse teen tämän vaiheen käsin...
Kaada taikina varovasti vuokaan, varo kaikenlaista kolistelua!! :)
Paista kakkupohjaa 175 asteessa uunin alaosassa kypsäksi. Paistoaika riippuu vuoan ja taikinan koosta. Pienet pohjat kypsyvät puolessa tunnissa, isommat vievät noin 45 minuuttia. Kokeile kypsyyttä esim. coctail-tikulla; pistä tikulla kakun keskelle, kun tikkuun ei tartu taikinaa, on pohja kypsä! Jos taikinaa tarttuu, paista vielä 5 min ja kokeile uudelleen, niin kauan että tikku jää kuivaksi!
Anna kakkupohjan levätä hetki (n. 5 min) vuoassa, ja kumoa se sitten leivinpaperille pöydälle jäähtymään.. Tämä pohja halkeili vähän päältä, mutta sehän jää kakkua kootessa alimmaiseksi joten ei ollenkaan haittaa..
Vielä lopuksi vinkiksi, minkä kokoiseen (pyöreään) vuokaan mahtuu mitäkin, ja kuinka monelle se riittää...
vuoan halkaisija 20 cm 24-26 cm 26-27 cm 30 cm
munien määrä 4 kpl 6 kpl 8 kpl 10 kpl
monelleko riittää 12 hlö 18 hlö 24 hlö 30 hlö