Juhannus - mikä mainio tekosyy harjoitella täytekakkujen tekoa!! :) Tein kaksi erilaista täytekakkua, toisen vaaleista kääretorttulevyistä ja toisen tummista. En ole ennen tainnut täytekakkuja kääretorttulevyistä tehdäkään, johtuen ehkä siitä että olen yleensä halunnut pyöreän kakun. Nyt kriteerinä oli vain mahdollisimman iso kakkupohja, ja näistähän sellaisen sai kätevästi. :) Molempiin paistoin kaksi kääretorttupohjaa, jotka leikkasin puoliksi ja sain näin neljä kerrosta. Pohjat oli ihanan pehmeitä. Ja nämä käyvät myös gluteenittomille..
 
 
Kinuskikakku
 
pohja
 
täyte
2 1/2 dl Flora Vispiä
250 g maustamatonta maitorahkaa
200 g Sunnuntai Vaniljaa (käytin Valion maustettua vaniljarahkaa)
400 g mansikoita soseutettuna
1 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
7 liivatelehteä
1/2 dl vettä
 
kinuski
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
 
Laita liivatteet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Vaahdota kerma. Sekoita joukkoon maitorahka ja tuorejuusto. Soseuta mansikat ja sekoita joukkoon. Mausta sokereilla. Kiehauta tilkka vettä ja sulata liivatteet siihen. Kaada liivateneste ohuena nauhana koko ajan sekoittaen täytteen joukkoon.
 
Leikkaa kääretorttupohjat kahteen osaan, näin saat yhteensä neljä levyä. Kokoa kakku tarjoiluvadille. Kostuta pohjat (käytin itse vaniljamaitoa), lisää täytettä reilu kerros jokaiseen väliin. Kostuta myös viimeinen levy, laita kakun päälle paino jotta pinnasta tulee tasainen.
 
Mittaa kinuskia varten teflon-pinnoitteiseen kattilaan kerma ja fariinisokeri. Kuumenna, kunnes seos kiehuu. Alenna lämpöä keskiteholle ja jatka keittämistä välillä sekoittaen 15-20 minuutin ajan. Voit testata, milloin kinuski on valmista tekemällä vesilasitestin. Tiputa pieni nokare kinuskia kylmään veteen ja kaada vesi pois. Jos nokare on osittain liuennut veteen, keitä kinuskia vielä hetki. Jos taas nokareen saa nostettua lasista ehjänä pois, kinuski on valmis! Kaada kinuski heti kakun päälle ja levitä nopeasti tasaiseksi esimerkiksi leveän lastan avulla. Kinuskin ohje on Kinuskikissalta
 
Pursotukset on Flora Vispiä, koristeet esittää juhannusruusuja jotka on väkerretty marsipaanista (+ keskusta kookoshiutaleita). Lehdet sulatettua + värjättyä valkosuklaata. Tässä vielä lähemmin kuvaa koristeista: 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Minttusuklaakakku
 
pohja
 
täyte
8 dl kermaa
200 g maitorahkaa
200 g minttusuklaata (esim. Pätkis)
1/2-1 dl sokeria
4 liivatelehteä
1/2 dl vettä
 
suklaakuorrute
3/4 dl kuohukermaa
100 g tummaa suklaata
 
Laita liivatteet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Vatkaa kerma, sekoita joukkoon maitorahka. Raasta suklaa rouheeksi ja sekoita rahka-kermaseokseen. Mausta sokerilla. Kiehauta tilkka vettä, sulata liivatteet siihen. Kaada liivateneste ohuena nauhana koko ajan sekoittaen täytteen joukkoon.
 
Leikkaa kääretorttupohjat kahtia, saat neljä levyä. Kokoa kakku tarjoiluvadille. Kostuta kahvilla, laita väleihin reilusti täytettä. Kostuta myös päällimmäinen levy, laita päälle leivinpaperi ja sen päälle esim leikkuulauta painoksi, jotta pinnasta tulee tasainen.
 
Paloittele suklaa kulhoon ja sulata mikrossa. Kuumenna kerma kuorrutetta varten, älä kuitenkaan kiehumispisteeseen. Kun kerma on selvästi kättä lämpeämpää, ota kattila liedeltä ja sekoita sulatettu suklaa joukkoon. Sekoittele kunnes suklaa ja kerma on sekoittuneet tasaiseksi. Jäähdytä seosta hiukan sekoittelemalla ja kaada kuorrute kakun päälle, tasoita pinta leveällä lastalla.  Myös tämä kuorrutteen ohje on Kinuskikissalta, kiitos jälleen!
 
Pursotukset Flora Vispiä. Kokeilin vetää reunat raapalla, mutta harjoitusta tarvitsen vielä. Reunan ja päälle tehtyjen pursotusten väliin jäi ikäviä koloja, joita yritin paikkailla tekemällä tähtipursotuksia. No, harjoitusta vartenhan nämä tein! :) Omenankukat on marsipaania. Vanhin lapsistamme laittoi nämä kukkaset paikoilleen, itse tökin oikeat omenapuun lehdet sinne sun tänne.
 
 
Lasten järkeä:
 
Pursottelin ensin kinuskikakun, ja tähtien tekemiseen meni tietenkin vähän aikaa kun jokainen täytyy yksitellen tökkiä. Mietiskelin ääneen kinuskikakkua tehdessä, mahtaako kerma riittää molempiin. Suklaakakun pursotukset valmistui paljon nopeammin, ja lapset totesikin, että "no äiti, kyllä se kerma riittää kun noin nopeesti vaan teet".. Heh, voi kun se oliskin niin!! =D
 
AURINKOISTA JUHANNUSTA!